Házi szörp - bodza, eper

20170527_192102.jpg

Hozzávalók: (kb 1 liter szörphöz)

  • 0,5 kg kristálycukor
  • 0,5 liter víz
  • fél csomag citrompótló
  • 1 evőkanál aszkorbinsav (20 g)
  • egy marék eper vagy 5 kis tányérnyi bodzavirág
  • fél citrom
  • egy lapos kávéskanál (1 g) Na-benzoát

 

A kristálycukorból 100 g-ot egy edényben karamellizálunk, majd felöntünk 1 liter vízzel. Ha feloldódott, akkor belerakjuk a maradék cukrot is. Ha minden feloldódott, akkor belerakjuk a citrompótlót. Ha kihűlt belekeverjük a Na-benzoátot is.

Közben egy kétliteres befőttesüvegbe belekarikázzuk a citromot és belerakjuk a gyümölcsöt vagy a virágokat.

20170527_180752.jpg

Erre öntjük rá a lehűlt cukorszirupot és keverjük bele utolsónak a C-vitamint is. (Ezt tényleg csak hidegen, mert elbomlik.)

A keveréket pár órán át kevergetjük majd szűrjük. (Az enyém egy éjszakán át állt, de a citromtól ennyi idő alatt kicsit keserű íze lett ezért ennyit ne pihentesük.)

Ez inkább savanykásabb ízvilágú szörp, mint édes. De mindenki saját ízlése szerint növelje a cukrot a szirupban. Akár 1,5 kg cukor is feloldható a fél liter vízben. Bátran próbálkozzunk és kísérletezzünk. Más gyümölcsökkel is ki fogom próbálni.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

20170528_102903.jpg