Legegyszerűbb fehérkenyér kezdőknek

 

20170530_194310_1.jpg

Úgy vettem észre, hogy az öregtészta, a fedeles jénai és a dagasztás szavak sokakban félelmet keltenek és nem állnak neki kenyeret sütni. Ezért gondoltam csinálok egy receptet, amit mindenki meg tud sütni. 3 óra alatt, csak a legegyszerűbb összetevőkből, kézzel dagasztva, villanysütőben, fedeles edény nélkül. Akit ezzel sem tudok inspirálni azt nem is próbálom többé. maga a recept nem az enyém nem találtam fel a spanyolviaszt, de kipróbáltam és működik. Hozzátenném, hogy nem lett életem legjobb kenyere, de most nem ez volt a cél hanem az hogy sikerélményetek legyen.

  • 65 dkg (650 g) BL 55 Gyermelyi búzafinomliszt
  • 10 g (2 teáskanál) só - A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl szénsavmentes ásványvíz - A csapvíz klórtartalma megöli az élesztőt!!!!
  • 30 g olaj 

20170530_150800_1.jpg

  1. Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni (Persze aki már ezret sütött az tud, de az nem ezt a receptet fogja nézni)
  2. Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belemérjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
  3. Belemorzsoljuk a fele élesztőt a közepébe.
  4. A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
  5. Ezt ráöntjük az élesztőre.
  6. Belemérjük az olajat is. 
  7. Egy fakanállal összekeverjük az egészet. 20170530_151141_1.jpg
  8. Kiborítjuk a konyhapultra és elkezdjük gyúrni. - Ez melóigényes de megéri. Amikor már leszakadt a vállunk akkor hagyjuk hogy a gyerekek is játszanak vele kicsit. Nagyon fogják élvezni. Gyurma helyett tökéletes délutáni játék. Aztán folytatjuk addig, amíg olyan szép sima nem lesz és a karunk már tényleg leszakadni készül. (Ez a dagasztás kézi változata)
    20170530_151738_1.jpg
  9. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet. 
  10. Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni)20170530_161005_1.jpg
  11. Amikor letelt az idő akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. - Gyerekek ezt is nagyon szokták élvezni. - A lyukak úgyis eltűnnek a formázáskor nem kell pánikolni nem tudják tönkretenni.20170530_161152_1.jpg
  12. Na most jön a cipó formázása. Rakok inkább videót az a tuti :) Egy fontos hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. Hasamat és ruhámat nem ér nézni! Örüljetek a videónak!

  13. Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapíral leterített tepsire rakjuk és megint a konyharuhával letakarva állni hagyjuk 20 percet.

    20170530_161449_1.jpg

  14. Közben bemelegítjük a sütőt 230 fokra alul felül sütésen. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.20170530_164548.jpg
  15. Lespricceljük vízzel. - Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan. 

  16. Amikor letelt a 20 perc, akkor egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen. Elvileg nem mindegy hogy hogyan vágjuk, de ahhoz még én is tudatlan vagyok bevallom. :)20170530_165944_1.jpg

  17. Ezután mehet a sütőbe sülni kb egy órára, de inkább azt mondom hogy addig, amíg a kellő színt el nem éri. 

  18. Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük vízzel megint.
  19. Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)

20170530_194119-1_1.jpg

TIPP: Ha csak egy nagyméretű sütőzacskót tudunk venni, akkor abba tegyük bele a kenyeret formázás után és spricceljünk bele vizet (a zacskóba), már sokat dob a kenyér héjának minőségén. Ha van bármilyen fedeles edényünk pl kacsasütő vagy hasonló, akkor abba rakjuk bele. Így elkerülhető, hogy vastag kemény héja legyen. 

A képen látható kenyér tésztájában van egy evőkanál búzasikér a fenteken túl. Kacsasütőben sült 250 fokon légkeverésen 20 percet, majd 230 fokon 20 percet, végül fedő nélkül 230 fokon 20 percet alul felül sütésen.

20190220_133327.jpg

TIPP 2: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.