Teljes kiőrlésű péksütemény

20170706_090405.jpg

Sajnos bekövetkezett amitől féltem 7,5 hónapos várandósan a reggeli cukorértékeim romlani kezdtek. Semmi másra nem tudtam visszavezetni, csak a péksüteményre. Mivel boltban csak megbízhatatlan dolgokat lehet venni ezért nem volt más választás csak az, hogy csinálok saját receptet. Összeszedtem minden lisztemet és tudásomat és megalkottam a tökéletes receptet :) Tudni kell, hogy a világból ki lehet kergetni a kemény, száraz tk dolgokkal így nem ez volt a célom, hanem valami finom puha dolog. Sikért nem kaptam, de vettem egy fajta előre kevert lisztet, ami jónak tűnt és gondoltam kihasználom az állományjavító hatását. Fogtam a két kedvenc receptemet a stanglit és a békebeli kiflit és gondolkodni, számolni kezdtem.

24 óra elkészíteni!!!!

Első lépés, hogy öreg tésztát készítünk egyik reggel. Nem kell megijedni. Fogunk lisztet, vizet és élesztőt, amit összekeverünk és 8-12 órára félrerakunk. Ez idő alatt a tészta túlkel és összeesik. Ez teszi majd finom puhává a tésztánkat.

  • 200 g tk búzaliszt
  • 150 ml langyos víz (nem csapvíz, mert a klór árt a tésztának)
  • 5 g élesztő

Amikor letelt a 8-12 óra, akkor kimértem a többi hozzávalót. 

  • 250 g VitaMill Teljes kiőrlésű kenyérMix búzacsírával
  • 150 g tk búzaliszt
  • 10 g élesztő
  • 200 ml víz (nem csapvíz, mert a klór árt a tésztának)
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek olivaolaj
  • 50 g tejföl (20%os Cserpes)
  • 15 g só

A vízben elkeverjük a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket, belerakjuk a tojássárgát és az olajat. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Utólag még kicsit liszteznem kellett, mert puha a tészta és ragadós.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, majd 70 g-os darabokat lemérve gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek, stanglinak vagy zsömlének. A magos kiflit úgy formázzuk, mint a simát, de nem görbítjük meg hanem vízbe forgatjuk, majd a magokba. 

KIFLI FORMÁZÁSA ITT

STANGLI FORMÁZÁSA ITT

ZSEMLE FORMÁZÁSA ITT

Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, letakarjuk folpackkal és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.

20170706_040153.jpg

Kifli, magos kifli:

Ébredés után kivesszük és előmelegítjük a sütőt 220 fokra alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet egy hőálló tálba (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

20170706_084442.jpg

10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. 

20170706_092610.jpg

Stangli, zsemle:

Ébredés után 0,5 órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd elkezdjük előmelegíteni a sütőt 220 fokra és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába.

20170706_090902.jpg

Ha felmelegedett, akkor lespricceljük a stanglik felületét vízzel és betoljuk a tepsit. Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik. 

20170706_094741.jpg

Az ikreknek is ízlett :)

20170706_092512.jpg

Számításaimnál csak a lisztek szénhidráttartalmát vettem figyelembe! Nem biztos hogy jól csináltam ezért várom a kritikát olyanoktól akik jobban értenek hozzá. 

55 g körüliek lettek kisülve. 15 db lett belőle. Az összes tésztát figyelembe véve (1050 g ami 370 g CH) egy db kb. 25 g CH. A Vitamill liszt miatt a lisztek arányát nézve 14% körüli fehérliszt tartalma van és 86 % a teljes kiőrlésű.

Az én cukromat nem bántja :) 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.