Rozskenyér

 22555039_2109025389123054_3803883087917346331_n.jpg

  • 250 g fehér rozsliszt (RL90)
  • 250 g tk rozsliszt (RL190)
  • 100 g búzasikér

 

  • 10 g élesztő 
  • 10 g (1 teáskanál) méz 
  • 10 g (2 teáskanál) só
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 dl víz (nem csapvíz)

Öregtészta: A lisztkeverékből 150 g-ot kiveszünk és 5 g élesztőt valamint 150 g langyos vizet hozzáadunk. Összekeverjük, majd 4 órán át langyos helyen tartjuk. 

A maradék lisztkeverékhez adujuk a sót és belekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rácsurgatjuk a mézet, ráöntjük a langyos vizet és belemérjük az olajat. Beledaraboljuk az öregtésztát is.

Kb. 10-15 perc alatt bedagasztjuk a tésztát.Vékonyan kiolajozunk egy kelesztőtálat, beletesszük a tésztát, letakarjuk és 30 percig kelesztjük. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és óvatosan átgyúrjuk. Letakarjuk és 10 percig pihentetjük. 

Ruhával kibélelünk egy kelesztőkosarat (akár levesestálat), és liszttel meghintjük. A pihentetett tésztából cipókat formázunk és az előkészített kosárba tesszük.

Kb. 60 percig hagyjuk kelni, ezalatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra, a vaslábast is a sütőbe tesszük, átforrósítjuk.

A megkelt tésztát óvatosan a forró edénybe fordítjuk, pengével bemetsszük, rátesszük az edény tetejét és betoljuk a sütőbe. 
Kb. 40 perc alatt sül pirosra.

 

22498989_2109069255785334_317401050384619562_o.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.