Diétás lángos

20180710_095934_1.jpg
Hozzávalók 4 db lángoshoz
  • 2 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 egész pici méz
  • 12 g (negyed kocka) friss élesztő
  • 2 kávéskanál (7 g) só
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 40 g búzasikér
  • A sütéshez bő tűzforró olaj

 

Így kb 30-32 g CH tartalmú lángosokat kapunk. 

Egy tálba szitáljuk a lisztet  és a sikért belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk ahova belemorzsoljuk az élesztőt és rácsurgatunk egy pici mézet. Erre öntjük a langyos vizet és hagyjuk felfutni az élesztőt.
Ha felfutott akkor laza tésztát dagasztunk ki belőle. Nem baj ha ragacsos marad a kidagasztott tésztát bőven körbelocsoljuk olajjal és gombócot formázunk belőle.
20180710_090731_1.jpg
Elvileg 10 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is. 
négy darabra tépjük vagy vágjuk, de úgy hogy a már kialakult levegő buborékokat ne nagyon sértsük meg. (Ne nyomkodjuk.)
Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk.
Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. Nekem van ételhőmérőm és 220 fokot mutatott.
Ha forró az olajunk, akkor olajos kézzel finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra  a körmünkkel egy lyukat szúrunk a közepébe és beledobjuk az olajba. 
20161113_151202.jpg
Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét, mert az felpúposodik (Bár azért lyukasztottuk ki, hogy ez ne történjen meg azért nem árthat neki)
20161113_151223.jpg
Megpróbáljuk az olaj alatt tartani amíg az alja meg nem pirul kb 1 perc.
20161113_151236.jpg
Ha már megpirult kicsit az alja, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk, ez is egy perc kb.
Akkor jó a hőmérséklet ha a beledobott tészta egyből felpuffad ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós. 
Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni. 
20180710_094335_1.jpg
Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát. 
A kisült lángos idővel megpuhul és rágósabb lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.

A fokhagymás kenéshez áztassuk vízbe az apróra vágott fokhagymát akár már előző este és azzal kenjük le a lángost. Ha reggel csináljuk, akkor a mikróba tegyük be fél percre, akkor hamarabb kioldódik az íze. 
Sajtos tejfölösnek is tökéletes :)
 
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.