Fatörzs kifli

 20190123_161237.jpg

Van egy csíkos kifli receptem elmentve, amiből gondoltam csinálok fatörzs kiflit. Kicsit alakítottam a recepten, mert rengeteg az a tészta mennyiség és első próbálkozásra púposan tele lett a tepsim :). 

Hozzávalók 10 db-hoz:

  • 40 dkg búzafinomliszt (BL55)
  • 15 g élesztő
  • 2 dl tej 
  • 10 dkg (100 g) kristálycukor
  • 3 ek (25 g) olaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só

 

  • 1 ek holland kakaópor
  • kevés víz

 

  • 1 tojásfehérje a kenéshez

 

A lisztet kimérjük és belerakjuk a csipet sót. A közepébe mélyedést készítünk és oda morzsoljuk az élesztőt. A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne a cukrot. A cukros tejet ráöntjük az élesztőre. Belerakjuk a tojássárgáját és az olajat. Egyneművé dagasztjuk. Elfelezzük (kb 370 g) és az egyik felébe belekeverjük a vízzel kikevert kakaóport.

Mindkettőt letakarva duplájára kelesztjük.

35-40 g körüli darabokat fogunk mindkét tésztából és egyesével golyókat formázunk belőle. (10-10 db)

20190207_182203.jpg

Egy sima golyóra egy kakaósat rakunk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk oválisra.

20190207_182400.jpg20190207_182513.jpg

Feltekerjük úgy, hogy a világos legyen kívül. A szélénél óvatosan összecsipkedjük a tésztát, hogy sütés közben ne nyíljon ki. Ezt az illesztést rakjuk alulra.

20190207_182601.jpg

Sütőpapíros tepsire pakolva 30 percet kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra alul felül sütésen vagy 160 fokra légkeverésen. 

Nekem van gőzfunkció a sütőn így gőzben sütöm ezt is, mint a legtöbb kelt tésztát. Ha nincs ilyenünk akkor egy tálba tegyünk vizet a sütő aljába.

Lekenjük a tojás fehérjével a kifliket és éles pengével bevágjuk. 

20190207_191036.jpg

15-20 perc alatt szép barnára sülnek.

20190207_195752_1.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.