Pizza

20190326_175556.jpg

Dolgoztam az egyetem alatt nyaranta egy Balatoni pizzériában, de soha nem kaptam meg a receptet, mert azt mondták, hogy sose fog úgy sülni, mint ott náluk a 400 fokos elektromos kemencében. Van ebben valami igazság, de azért én nem vagyok az a feladós típus :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 ml víz
  • 3 evőkanál (30 g) extra szűz olívaolaj
  • 500 g pizzaliszt
  • 2,5 dkg élesztő (fél kocka)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só

Lisztet a sóval elkeverjük, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a cukrot ráöntjük a langyos vizet és végül az olajat. 1-2 percig hagyjuk az élesztőt felfutni.

Az egészet összekeverjük, majd kidagasztjuk, hogy már ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó tál falához.

Jó alaposan körbelocsoljuk olajjal és fél órát kelni hagyjuk. 

Kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd 3-4 részre osztjuk attól függően mekkora pizzát szeretnénk és gombóccá formázzuk.

Az elkészült gombócokat 10-15 percig pihentetjük, majd a kiolajozott sütőformába téve ellapogatjuk. Ha nem fedi be az egész formát akkor várunk ismét 5-10 percet és tovább tudjuk nyújtani.

Ha befedtük a formát, akkor ízlés szerint rakunk rá feltétet.

Ha vastagabb tésztát szeretnénk, akkor ilyenkor is keleszthetjük még 10-15 percet. Ha vékonyan szeretjük, akkor azonnal forró sütőbe dugjuk.

A megpakolt pizzát a sütőnk legmagasabb hőfokán (nálam 300 fok) alsó felső sütésen megsütjük. Akkor készült el ha a kellő színt elérte a sajt és a széle is megpirult.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.