Teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyerek általában vagy "nehezek" vagy formában kell őket sütni, hogy ne folyjanak el a magas víztartalom miatt. Én talán megtaláltam az arany középutat- Remélem van akinek örömet okozok a recepttel. 

20190328_142629.jpg

  • 50 dkg (500 g) Teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg búzasikér (100 g) (bioboltban, herbáriában, nagyobb szupermarketekben kapható) A sikér azért kell bele, hogy lazává varázsolja a tésztát fehér liszt használata nélkül, így ez esetben nem ajánlom az elhagyását.
  • 10 g (2 teáskanál) só - A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • kiskanálnyi méz
  • 3,5 dl szénsavmentes ásványvíz - A csapvíz klórtartalma megöli az élesztőt!!!!
  • 30 g olaj (amilyet szeretnél, napraforgó, oliva stb....)

 

  1. Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni 
  2. Belemérjük egy edénybe a lisztet. A lisztbe belekeverjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük.
  3. Belemorzsoljuk az élesztőt a közepébe és csurgatunk rá egy kiskanál mézet
  4. A vizet megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
  5. Ezt ráöntjük az élesztőre.
  6. Belemérjük az olajat is. 
  7. Egy fakanállal összekeverjük az egészet. 
  8. Kidagasztjuk annyira, hogy ne ragadjon a kezünkhöz vagy a dagasztó edény falához.
  9. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni (kelni) 20 percet. (Én csak bent hagyom a gépben)
  10. Ekkor kicsit átgyúrjuk és megint hagyjuk 20 percig állni (kelni) (én csak bekapcsolom pár mp-re a gépet)
  11. Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. 
  12. Na most jön a cipó formázása. Rakok inkább videót az a tuti :) Egy fontos hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. 

  13. Szilikonos sütőpapírral bélelt kacsasütőbe rakjuk. Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig kb 20 perc, de a lényeg hogy jól megnőjön. 
  14. Közben bemelegítjük a sütőt 250 fokra alul felül sütésen. 
  15. Lespricceljük vízzel a megkelt kenyeret - Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan. 

  16. Ezután egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen. 

    20190328_131553.jpg
  17. Ezután mehet a sütőbe sülni 20 percre. Ha ez letelt, akkor visszacsavarjuk a sütőt 230 fokra és még 20 percig sütjük. Ha ez a 20 perc is letelt, akkor levesszük a fedőt és ízlésünknek megfelelő barnaságig pirítjuk

  18. Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük hideg vízzel és ha tudjuk hideg helyen hagyjuk kihűlni pl terasz.
  19. Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)

Ha bonyolultnak érzed nézd meg jobban :) Ez a 20 perces kenyér

- dagasztás

- 20 perc kelesztés

- megint 20 perc kelesztés

- formázva is 20 perc kelesztés

- 20 perc sütés 250 fokon

- 20 perc sütés 230 fokon

- pirítás 230 fokon

20190328_145228.jpg

Többi 100% teljes kiőrlésű receptem: 

Teljes kiőrlésű békebeli kifli

Teljes kiőrlésű tejmentes békebeli ropogós kifli

Diétás lángos

Teljes kiőrlésű stangli (zsemle)

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.